Nyertes pályázatok

SAJszechenyi 2020TÓKÖZLEMÉNY
MEGÚJULÓ ENERGIÁRA VÁLTOTT MÁTRASZENTIMRE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
KEOP-2014-4.10.0/N/14-2014-0078

Napelemes rendszer látja el mostantól Mátraszentimre Község Önkormányzatának épületeit. Az Európai Unió 27,75 millió forintos támogatásával olyan energiatakarékos rendszer került kialakításra, amely segítségével az éves áramfogyasztás 98 százalékát képesek megtermelni.

A pályázat keretében Mátraszentimre Község Rákóczi u. 16. szám alatti épülete megújuló energiaforráson alapuló energiaellátását valósították meg. Az épület különböző funkciók ellátására lett kialakítva: általános iskola és kiszolgáló egységei, polgármesteri hivatal, melegkonyhás étkezde az iskola és a polgármesteri hivatal dolgozói számára, közösségi rendezvények lebonyolítása. Az épület éves hálózatról felvett villamos energia felhasználása 40.498 kWh, ennek kiváltását megújuló energiaforrásra egy 38 kW teljesítményű napelemes rendszer biztosítja. Az új rendszer az éves fogyasztás mintegy 98 százalékát megtermeli. A beruházás eredményeként jelentősen csökken az Önkormányzat működési költsége, így a megtakarítások a további fejlesztésekre és pályázatok önerejére fordíthatók. A költségmegtakarításon kívül jelentős az üvegházhatású gázok kibocsájtásának csökkentése. A beruházás egyben szemléletformáló hatást is eredményez a település lakói számára.


Sík Sándor bronzszobrának megvalósítása

A Nemzeti Kulturális Alap VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK KOLLÉGIUMA Mátraszentimre Községi Önkormányzat részére "SÍK SÁNDOR, A MÁTRA KÖLTŐJE BRONZSZOBRÁNAK MEGVALÓSÍTÁSÁRA ÉS FELÁLLÍTÁSÁRA" című és célú pályázatával igényelt 4.450.000 Ft támogatásból a VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK KOLLÉGIUMA 2014.05.08-i ülésen 3.000.000 Ft támogatást ítélt meg.

Alkotó: SÜTŐ FERENC

A szobor avatásának és szentelésének időpontja: 2015. július 25. szombat