Nemzetiségi Önkormányzat

Beszámoló a NEMZ-TAB-19-0047 számú anyanyelvi és népismereti táborról

A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat Mátraszentimre 694 ezer forint támogatást kapott az általa fenntartott oktatási intézmény anyanyelvi és népismereti táborának megvalósításához. A Felső-mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda felső tagozatos tanulói 2019. június 24-28 között anyanyelvi és népismereti táborban vettek részt Szlovákiában. A tábor bázisa Polomka településen volt a Bučnik nevű panzióban. A panzió egy sípálya lábánál fekszik, a pálya tetején pedig egy csodálatos kilátó található. Itt töltöttek el tanulóink 5 napot. A tábor célja a szlovák nyelv anyanyelvi környezetben való gyakorlása, az anyaország egyes nevezetességeinek, építészeti jegyeinek megismerése volt.
Az öt nap alatt kirándulást tettek Čierny Balog Erdészeti skanzenjébe, a Magas-Tátrába, ahol megnézték a Csorba-tavat és a Tarpataki-vízeséseket, a Dobsinai Jégbarlangba, a Szlovák Paradicsomba, Pribilinába, ahol egy különleges skanzenfalut láthattak és Liptószentmiklósra. Minden nap feltúráztak a hegytetőn található kilátóhoz, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a Kráľová hola hegyre és a falura.
A tábor során el kellett sajátítaniuk a meglátogatott helyek szlovák földrajzi neveit, a gyakran használt szavakat és a látottak történetét. Utolsó napon számot adtak a tanult ismeretekből. A tanulók első alkalommal vettek részt ilyen jellegű szlovákiai táborban. Nagyon tetszett nekik, minden nap csodálattal áradoztak az aznap látottakról. Nem tudtak dönteni, hogy mi tetszett nekik a legjobban. Kísérőik voltak: Pincziné Szívós Virág, Sipos Anna és Kaszaláné Szabad Judit pedagógusok. Köszönjük áldozatos munkájukat.
Köszönetünket szeretnénk kifejezni a Miniszterelnökségnek, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek, az Országos Szlovák Önkormányzatnak és a mátraszentimrei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatnak az anyagi támogatásukért, ami lehetővé tette a tábor megvalósítását.

nemzetisegi palyazat logok


Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat

3235 Mátraszentimre, Rákóczi Ferenc u. 16. Tel.:  30/854-7144

Tagjai:

  • Kaszaláné Szabad Judit, elnök
  • Szabad Dominika, alelnök
  • Kalinová Mária
  • Ládiné Stuller Franciska
  • Lőrik Istvánné

25 éves településünk Szlovák Nemzetiségi Önkormányzata. 1994-ben alakult meg Blaskó György vezetésével. Alapító tagjai voltak még Kaszaláné Szabad Judit és Stuller György. Az alapvető feladatai mellett 2010-től felvállalta a Mátraszentimrei Szlovák Tájház működtetését, majd 2012. szeptember 1-jétől a helyi Felső-mátrai Zakupszky László Általános Iskola és Óvoda fenntartását. 2016-ban nálunk került megrendezésre a Magyarországi Szlovákok Napja.


Slovenská národnostná samospráva

16. Rákóczi Ferenc u. Alkár 3235

Kontakt: tel.:  +36 30 854 7144

 

Členovia:

  • Judita Kaszalová Szabadová, predsedníčka
  • Dominika Szabadová zástupkyňa
  • Mária Kalinová
  • Franciška Ládiová Stullerová
  • Mária Lőriková

Naša Slovenská národnostná samospráva je 25 ročná. V roku 1994 sa ustavil pod vedením Juraja Blaskóva. Zakladujúci členovia boli ešte Judita Kaszalová Szabadová a Juraj Stuller. Pri podstatnými úlohami od roku 2010 príjali aj prácu fungovania miestneho oblastného domu, a od 1. septembra 2012. prevádzkovanie Hornomátranskej základnej školy a škôlky Ladislava Zakupszkého. V roku 2016 sa u nás zorganizovalo Deň Slovákov v Maďarsku.