Szlovák ételek

Ételeink egy részéről nem tudjuk pontosan, honnan származik, melyek azok az ízek, melyeket magunkkal hoztunk, s melyek azok, amelyek évszázadokon át keveredtek más nemzetek ízeivel.

Nálunk is ismert és kedvelt a sztrapacska. A sztrapacskáról azt tartották, hogy reggelire remek, ebédre kitűnő, vacsorára csodálatos. Megmelegítve, ropogósra sütve még a frissen készültnél is jobb. Hagyományos karácsonyi böjtös étele a szlovákoknak a guba, amit mákkal, mézzel, túróval is készítettek. A karácsonyi gubának mágikus erőt tulajdonítottak, s az állatok gyógyítására használták. A karácsony előtti kenyérsütéskor, nagy mennyiségben készítették, hogy az új esztendőig kitartson. A szlovák falvak asztalára ritkán került friss hús. Baromfit is csak akkor vágtak, ha a jószág, vagy a gazda volt beteg. Étkezésük szerény volt, ha ízesebbé akarták tenni ételeiket, egy kis füstölt oldalassal, vagy pár karika kolbásszal bolondították meg. Feltétnek sokszor használtak túrót. Általában a legszegényebb gazdának is volt néhány juha, a juhtúrót brindzának nevezték. Az alábbi receptek között szerepel néhány jellegzetes szlovák eredetű recept is, melyet ma is készítenek a felső-mátrai falvakban.


Ganca

Hozzávalók: burgonya, liszt, só, hagyma zsír

Elkészítés módja: A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Jó puhára főzzük, majd a vízben szétnyomjuk. Közben lisztet és sót keverünk hozzá. Így főzzük addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig állni hagyjuk, majd egy tál szélén körben egy villával nagy galuskákat szaggatunk belőle. Amikor a tál szélén már meghűltek, belelökdössük a tálba és új adagot szaggatunk. Addig csináljuk, amíg a massza el nem fogy. Közben zsíron hagymát pirítunk és ráöntjük a galuskára. Így fogyasztjuk.


Ide-oda hamm

Hozzávalók: burgonya, só, tej

Elkészítés módja: A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk és megfőzzük. Összetörjük és sózzuk. Egy tányérba vagy tálba hideg tejet teszünk. Kanál szélére burgonyát teszünk, majd az egészet belemártjuk a tejbe és így fogyasztjuk.


Káposzta leves

Hozzávalók: hordós káposzta, füstölt hús, liszt, só (ha nem elég sós a hús), piros paprika, fokhagyma, zsír

Elkészítés módja: A hordós káposztát bő vízben odatesszük főzni a füstölt hússal együtt. Közben nagy rántást készítünk, amibe piros paprikát és apróra vágott fokhagymát teszünk. Amikor a hús és a káposzta már elég puha, az elkészített rántással berántjuk és tálaljuk. A hajában főtt burgonyát meghámozzuk és kenyér helyett tálaljuk a leveshez.


Krumplovnyika

Hozzávalók: burgonya, liszt, vaj vagy zsír, só, túró vagy káposzta

Elkészítés módja: A burgonyát odatesszük héjában megfőzni. Amikor kissé meghűlt, megpucoljuk és krumplinyomón még melegen átnyomjuk. Annyi marék lisztet teszünk hozzá ahány krumplinyomó krumplit nyomtunk össze. Sózzuk, majd jól összedolgozzuk. Közepesen lágy tésztát kapunk, amit kis cipókra osztunk. Ezeket kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd platnin (vagy teflon palacsintasütőben) mindkét oldalát megsütjük. Mindkét oldalát vajjal vagy zsírral megkenjük. Tetszés szerint megtöltjük áttört túróval vagy pirított káposztával, és összetekerjük mint a palacsintát.


Laska

Hozzávalók: liszt, víz, túró vagy hagymás zsír, só

Elkészítés módja: A lisztből és vízből tésztát készítünk, mintha levestésztát csinálnánk, úgy. Ugyanolyan vékonyra kinyújtjuk, majd platnin megsütjük ( teflon palacsintasütőn is lehet). Beletördeljük egy tálba, leforrázzuk, mint a gubát, majd leszűrjük róla a vizet. Túróval vagy hagymás zsírral fogyasztjuk.


Mátrai betyárleves

Hozzávalók: 20 dkg vadhús, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 2 dl tejföl, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál liszt, só, bors, kakukkfű, tárkony, bazsalikom

Elkészítés módja: A kockára vágott vöröshagymát aranysárgára pirítjuk, majd rátesszük a kockára vágott vadhúst és a darabolt zöldségeket. Összepirítjuk, rátesszük a fűszereket és 1,5 liter hideg vízzel felöntjük. Amikor a hús megpuhult, tejfölös, mustáros habarással sűrítjük, és készre főzzük.


Mátrai borzas pecsenye

Hozzávalók: 80 dkg kicsontozott sertés rövidkaraj (vagy 2 nagy csirkemell), só, őrölt bors, 50 dkg burgonya, 1 tojás, 4 evőkanál finomliszt, a sütéshez bőven olaj, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés módja: A húst nyolc szeletbe vágjuk, és alaposan kiverjük, megsózzuk, borsozzuk, egy órára behűtjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, a reszelő középső (durva) fokán lereszeljük, és fél óráig állni hagyjuk. Ezután a burgonyát kissé kinyomkodjuk, a nyers tojással és a burgonya nedvességétől függően 1-2 evőkanál liszttel összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk. A hússzeleteket papírtörlővel leitatjuk, utána először lisztbe mártjuk, majd a burgonyamasszába forgatjuk, hogy teljesen beborítsa. Nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat (ne legyen túl forró!), és a krumpliba bundázott hússzeletek mindkét felét szép pirosra sütjük. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot leitassa. Tálaláskor a tányéron tejföllel megkenjük. Reszelt sajttal megszórva, párolt zöldséggel kínáljuk.


Mátrai szelet

Hozzávalók: 5 dkg vaj vagy margarin, 3 tojás, 10 dkg liszt (grízes), 8-10 dl tej, szerecsendió, só. Töltelék: 20 dkg vagdalt sonka, 2 dl sűrű tejszín vagy tejföl, 1-2 szál főtt sárgarépa, 2 nagyobb savanyú uborka, póréhagyma, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés módja: A lisztet világosra pirítjuk, hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd kevergetve addig főzzük, míg a kanálról leválik. Kihűlésig keverjük. Közben belevegyítjük egyenként a 3 tojássárgáját, sót, felvert habot. Szerecsendiót reszelünk bele. Olajjal kikent lisztezett sütőpapírra kenjük, és erős tűznél hirtelen sütjük (10-15 perc). Közben a sárgarépát, uborkát, póréhagymát felaprítjuk, és a töltelék hozzávalóit elkeverjük. Ha szükséges, egy kicsit sózhatjuk, esetleg borsozzuk. A tésztáról lehúzzuk a papírt, és még melegen rákenjük a sonkás masszát, majd roládnak feltekerve a sütőpapírba becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Tálaláskor ujjnyi szeletekre vágjuk, és tejszínnel elkevert tormát, főtt tojást adunk mellé.


Sztrapacska

Hozzávalók: 3-4 nagyobb krumpli, liszt, füstölt szalonna (10-15 dkg), túró vagy juhtúró (25 dkg, vagy káposzta (kb. 50 dkg), só

Elkészítés módja: A krumplit apró lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk és annyi liszttel keverjük össze, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk. Ezt forró vízbe szaggatjuk, és mikor a víz tetejére jön, tésztaszűrővel kiszedjük. A füstölt szalonnát apró kockára vágjuk és kisütjük. A káposztát ugyanúgy - mint a káposztás tésztához lereszeljük, megdinszteljük. A kifőtt galuskát a szalonnazsírjába szedjük majd vagy a túróval, vagy a káposztával összekeverjük. A túrós sztrapacskának a tetejére rászórjuk a szalonna tepertőt. Melegen tálaljuk.


Toksa

Hozzávalók: 4 jó nagy burgonya, 1 evőkanál tejföl, só, zsír, esetleg egy kevés liszt

Elkészítés módja: A nyers burgonyát megreszeljük, beletesszük a tejfölt, esetleg a lisztet és ízlés szerint sózzuk. Jól összekeverjük, majd zsírral kikent tepsibe vékonyan (ujjnyi vastagon) elterítjük. A tetejére 6-8 kis zsírkupacot teszünk. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a széle megpirul. A sütőből kivéve tetszés szerint alakra vágva tálalhatjuk. (Modernebb változatában palacsintasütőben is süthetjük.)